Automatik Passat 2.8 V6 - Promjeniti ulje ili ne ?
- Tipo16V: Cito sam sto foruma trazeci odgovor ali bezuspjesno pa reko da postavim pitanje:
Imam Passata B5.5 2.8 V6 30V sa automatskim mjenjacem.
[img]https://fbcdn-photos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/184079_10150273813797486_555302485_7590306_3694451_a.jpg[/img]
Auto je preslo 160.000 i neki dan sam radio veliki servis promjenio remenje spanere vodenu pumpu itd.
Rekao sam da mi zamjene ulje u mjenjacu na sto su mi mehanicari rekli NE, kao to se ulje ne mjenja.
Poenta je u sledecem, po servisnoj knjizi, ti mjenjaci koje proizvodi ZF su kao "Lubed for life" ili ti na naski ne treba se ulje mjenjat. Sada je predmet diskusija da li je taj "life" ustvari garantni period ili nesto drugo. Neki kazu nakon 100.000 da treba svakih 30.000 mjenjat ulje neki kazu treba ga samo pregledati pa ako je jos "crvenkaste" boje nista ne dirati.
Meni ne ide u glavu da se ne treba mjenjat, vec 160 hiljada se unutra to sve kotrlja, ne moze mi niko reci da nema metalnog otpada nastalog trosenjem materijala itd itd.
Opet kontam hoce da me navuCHu da mi crkne mjenjac pa da me onda poderu ...
Mjenjac mi radi ok, malo mi ide na zivce u 5-u usalta zacas al nema veze imam tiptronic za to ... ali eto preventivno bi to da promjenim.
Je li neko imao iskustva i zna li o ovome nesto ? napisano prije 4 mjeseci - Jurke: Promjeni što je sigurno,sigurno.Meni u golfa 3 tdi umal nije otiso mjeljac,180 000km nije mjenjato ulje tj. otkad se kupio,auto nije moglo ici dadnes gas ono neće da ušalta i promjeno mi mehanicar ulje i filtere i rekao da mjenjam na 60 000, od tada proslo 50 000 i vec moram mjenjat jer kad je hladan nece odmah da ušalta... Toliko ti ja znam, kod tebe je noviji mjenjac pa je mozda nesto drugacije...:icon_wink: napisano prije 4 mjeseci
- SoundLunatic: u pravilu su ti vecinu toga rekli dobro, ako je crvenkasto i nema miris paljevine slobodno ga ostavi, inace ulje moze da pocrni i da se cuje na paljevinu kad se preforsira mjenjac i kad se pregrije. inace tu nisu neke ogromne temperature koje bi unistavale ulje pa nema nekog pravila o zamjeni, neki proizvodjaci kazu nikad, neki 100-150k km..
Jurke: to kod tebe sve mirise na to da ti zafali ulja kad se ti simptomi pojavljivaju.. provjeri to.. napisano prije 4 mjeseci - Jurke: [quote='SoundLunatic' pid='1052843' dateline='1327339667']
u pravilu su ti vecinu toga rekli dobro, ako je crvenkasto i nema miris paljevine slobodno ga ostavi, inace ulje moze da pocrni i da se cuje na paljevinu kad se preforsira mjenjac i kad se pregrije. inace tu nisu neke ogromne temperature koje bi unistavale ulje pa nema nekog pravila o zamjeni, neki proizvodjaci kazu nikad, neki 100-150k km..
Jurke: to kod tebe sve mirise na to da ti zafali ulja kad se ti simptomi pojavljivaju.. provjeri to..
[/quote]
Razmišljo sam o tome al nikako da nađem gdje provjeriti,nevidim nikakvu šipku ili tako nesto...:icon_question:
napisano prije 4 mjeseci - daki: [quote] malo mi ide na zivce u 5-u usalta zacas al nema veze imam tiptronic za to ... ali eto preventivno bi to da promjenim.
[/quote]
Mislim da postoji filter ulja za mjenjac, mislim proovjeri nisam 100% siguran za VW ako ima samo njega zamjeni :icon_wink:
napisano prije 4 mjeseci - rs6: bas kao sto daki rece, zamijeni filter ( pretezno ga imaju automatici ) on se zna zacepit od spene ( metalnih opiljaka ) i ode sve u honduras ... napisano prije 4 mjeseci
- trizex: Mislim da ti je logika isprava, u svakom slucaju siguran sam da ne moze skoditi nikako. Naci origi ulje koje ide u njega (ako kazu da "ne znaju" koje je, jer je jelte lifelong, lazu, pa mora se i taj mjenjac nekada pokvariti/servisirati pa i s time ulje zamijeniti, jelta :icon_wink: ) i provjeriti sto Daki kaze, imal' filtera kakvog. napisano prije 4 mjeseci
- technoGeek: Ako bude filter u mjenjacu, onda ti ne gine i novo ulje, kao i da ostanes bez auta na par dana, ali bolja je preventiva pa koliko god da traje zamjena :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica
- allroad: oni ne preporucuju mijenjanje ulja bas iz tog razloga sto ima tog metalnog otpada unutra i onda prilikom ispustanja tog ulja ti komadici metala ostanu unutra i mogu ostetiti mjenjac al i meni je to glupost treba to mijenjati redovno
i nemoj ga voziti u D ako ti smeta sto salta u petu vec stavi u 4 i tako se vozi a kad vozis otvorenom cestom onda ga stavi u D...po gradu drzi u 3 dosta mu je lakse ne drka ga veca manja i manje trosi :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica - arminnn: normalno da se mijenja samo je skupo al opet se isplati na kraju :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica
- miki321oc: Tipo16V izvini sto malo skrecem sa teme ali ti ces mi najbolje reci
Mozes i na PM
Da mi napises par stvari u utisaka za 2.8 motor.
Jel zahtjevan za odrzavanje ? Koliko te izasao veliki servis ? Koje su mu mane ? Na sta obratiti paznju ? Zapeo mi je za oko jedan sa sekvent plinom pa je upao u razmisljanje....
Trebalo bi da je to izdrzljiva masina.
Pozdrav napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica - SoundLunatic: pa i nemoze samo filter promjenit, a da nedira ulje.. bar ja nisam vidio takav automatic mjenjac.. jer bukvalno filter pliva u ulju.. napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica
- rs6: pa auto data-i za taj motor stoji ( automatski mjenjac ) dexron III ulje 2,6 - 3.0 litre ..... ( ATF ) znaci cca 30 KM ulje .... za filter se raspitaj .... uglavnom ja bih to mijenj'o ..... napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica
- SoundLunatic: samo 3L :icon_biggrin: to je ok, u moj ide 10L :lol: napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica
- rs6: [quote='SoundLunatic' pid='1053674' dateline='1327447423']
samo 3L :icon_biggrin: to je ok, u moj ide 10L :lol:
[/quote]
sta vozis ? kamion ? :D napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica - Tipo16V: [quote='miki321oc' pid='1053623' dateline='1327442332']
Tipo16V izvini sto malo skrecem sa teme ali ti ces mi najbolje reci
Mozes i na PM
Da mi napises par stvari u utisaka za 2.8 motor.
Jel zahtjevan za odrzavanje ? Koliko te izasao veliki servis ? Koje su mu mane ? Na sta obratiti paznju ? Zapeo mi je za oko jedan sa sekvent plinom pa je upao u razmisljanje....
Trebalo bi da je to izdrzljiva masina.
Pozdrav
[/quote]
Krenimo redom i logicno :)
Ja sam auto kupio prije nekih cirka 15-20 hiljada km
Ovdje je vrlo lako voziti takva auta s obzirom da je litar benzina 0.30 KM
Jedini kvar koji sam imao do sada je da mi je spalo crijevo od nekog vakuma i ugasio mi se na semaforu. Poslije par minuta upalio opet i uspijem se spasiti doci do kuce ali jedva, trzanje, obrtaji gore dole. Otvorim haubu onako malo pregledo kablove od svjecica itd, vidim u desnom gornjem uglu da mi je spalo crijevo sa vakuma nekakvog, vratim to sve ok.
Sto se odrzavanja tice ja sam promjenio ( uz napomenu da dijelove kupim u Bosni kad dodjem na godisnji pa mjenjam ovamo jer su ovdje fakat skupi s obzirom da ih mozes kupiti samo kod zastupnika VW-a)
Nosace motora/mjenjaca 150ak KM
Pakne prednje zadnje 70 KM (idu iste kao na passata 2.5 tdi)
Zubcasti Remen/Pumpa/Mikro Remen/Spaneri cca 330 KM
To je to ... nista mi se nije kvarilo nije pravilo probleme
Auto vozim dnevno minimalno 112 km (56 km do posla u jednom pravcu) i 90% je auto put gdje ga vozim kad sam normalan 120-140 kad nisam 200
Potrosnja na 120 tempomat ukljucen (znaci optimalno) 8.5 u principu sa 60 litara predjem 500 km +- 50
Oni koji me znaju i kome nije mrsko da pretrazi moje postove znaju kakav sam VW hater. Medjutim ovo auto mi je leglo cudo jedno. Zbog motora koji je stvarno tezak i koji prednji kraj drzi cvrsto na zemlji auto je neopisivo udobno bas ljulja ono ... doduse nije to vise G2D ali ... ja sam prezadovoljan.
napisano prije 3 mjeseci i 4 sedmica