Ford Mondeo 2001. godina Dizel - Savjet oko kupovine
- deez: Imam prijatelja koji se profesionalno bavi prevozom ljudi, nesto kao taksi za duze relacije. Posto je veoma zadovoljan Fordom koji trenutno poseduje a budzet mu je ogranicen planirao je da iz Nemacke uveze sebi Mondea, model 2001. sa dizelskim motorom. E sada, zanima me koji je dizelski motor najpouzdaniji i najekonomicniji bez "decijih" bolesti i serijskih greski, snaga nije bitna, pitanje se odnosi samo na odnos "dobijeno-ulozeno".
Zamolio bih da mi odgovore samo oni koji su konkretno upoznati, suzdzite se spama jer mi je potrebna informacija. :mrgreen: napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica - zlajaaa: Nema dječijih bolesti. Oduvijek mondeo ima nepoderive motore. TDDi je stari model motora, a TDCi noviji. I gaze 500 000km bez problema. Šta te tačno zanima? napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica
- deez: TDCI koje radne zapremine... vozio sam Focusa sa 1,6 litarskim dizelasem, znaci mene konkretno zanima koji agregat je "best buy", kod vecine automobila znam koji motor se izdvaja u paleti, ali s obzirom da ne vozim Ford i nikada ga nisam posedovao, tu nisam siguran.
napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica - technoGeek: Nece pogrijesiti s 2.0 TDCi ili TDDi, samo s TDCi nek ne sipa gorivo svugdje. Plivajuci zamajas se mijenja od 150-230k kilometara, pa nek i na to obrati paznju. S vremena na vrijeme nasuti aditiv ako je TDCi i nema frke.
Naravno, auto je novije pa su i potrosni materijali skuplji, ali svakako daje najvise dobiveno/ulozeno u toj klasi auta.
Generalno za odrzavanje mu je jeftiniji TDDi, te bih mu ja preporucio da ganja tu varijantu u svakom slucaju. Jeste malo sporiji, ali mislim da njemu brzina i nije toliko bitna.
Za veliki servis, nek gleda remenice i ostalo sto ide uz to od proizvodjaca Dayco, i ni jednog drugog, a djecijih bolesti nema. Sipaj, odrzavaj i vozi :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica - deez: Hvala puno na kvalitetnom odgovoru, mislim da je stvar sada jasna i logicna. napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica
- zlajaaa: [quote='technoGeek' pid='1067545' dateline='1329357240']
Nece pogrijesiti s 2.0 TDCi ili TDDi, samo s TDCi nek ne sipa gorivo svugdje. Plivajuci zamajas se mijenja od 150-230k kilometara, pa nek i na to obrati paznju. S vremena na vrijeme nasuti aditiv ako je TDCi i nema frke.
Naravno, auto je novije pa su i potrosni materijali skuplji, ali svakako daje najvise dobiveno/ulozeno u toj klasi auta.
Generalno za odrzavanje mu je jeftiniji TDDi, te bih mu ja preporucio da ganja tu varijantu u svakom slucaju. Jeste malo sporiji, ali mislim da njemu brzina i nije toliko bitna.
Za veliki servis, nek gleda remenice i ostalo sto ide uz to od proizvodjaca Dayco, i ni jednog drugog, a djecijih bolesti nema. Sipaj, odrzavaj i vozi :icon_wink:
[/quote]
U mene je 2003god. Plivajući zamajac. Našao sam njega, druk ležaj, lamelu i korpu za 500€. Zupčasti i ta sranja nema, nego ide lanac. Imaš nešto sitno remenja od klime i alternatora, a to je sveukpno 100ak marama.
napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica - amkos: u firmi imamo 2 mondea s TDCI motorima,cini mi se CI da je crveno i nikad nemamo problema redovan servis a sto se tice goriva tankamo samo na PETROL (Slo) benzinskama i nikad nesmrzava nit sipamo aditive nista,auta nisu garazirana,sad neka dobro pregleda u kakvom je stanju motor,ovi nasi imaju po 220 hiljada,al idu ko metak :lol: :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica
- technoGeek: Ma to je to, naci odrzavan i s historijom, mislim da nema brige. Jedina skupa stvar kod TDCi-a kad ode je niskotlacna pumpa i dizne koje su nove 350€ komad, i reparirati je moguce, ali je onda potrebno prvi put naci kvalitetnog majstora. Uglavnom na prijatelju je da izvaga sebi sta ce i da ne zuri :icon_wink: napisano prije 3 mjeseci i 1 sedmica